Monday, May 05, 2008

Kansainvälinen meininki!

Ilta-Sanomat osti joitakin vuosia sitten Huuto.netin, suomen vanhimman ja suosituimman nettihuutokaupan. Huuto.net otti hiljattain askeleen kansainväliseen suuntaan lisäten sivujen keskeisiin toimintoihin yritysten kauppasivut. Tämä maksullinen uusi palveluhan on lainattu suoraan kansainvälisesti suosituimmalta nettihuutokaupalta, eBayltä. Ei siinä mitään, kehitys kehittyy ja nopeat syövät hitaat ja niin edelleen.

Info-kirjakauppaketju taasen keksi ettei Suomessa ole yhtään varteenotettavaa nettikirjakauppaa, joka Amazonin tavoin möisi uusien kirjojen rinnalla myös käytettyjä painotuotteita. Infon nettisivuilla on uudistuksen tiimoilta mm. tällaista lirkutusta: "Info kantaa omalta osaltaan vastuun myös ympäristöasioissa. Omalla panoksellamme vanhojen kirjojen myynnissä osallistumme kirjojen kierrätykseen. Samalla pidennämme kirjojen elinkaarta antamalla arvokkaille teoksille lisää elinaikaa."

Taitaa Info kuitenkin kantaa vastuunsa vain yhdestä asiasta, joka on kyniä rahat pois niiltä, joille hintavertailun käsite on vieras. Infon myymät käytetyt kirjat ovat nimittäin olleet jo vuosikymmenen tarjolla Antikka.netin sivuilla. Testihakuja tekemällä voi kuka tahansa tarkastaa millaisen välityspalkkion Info ottaa siitä että Antikka.netin tietokanta on selattavissa heidän sivujensa kautta. Jos vaikka mielikuvituksen puutteessa haen omalla sukunimelläni molemmista palveluista saan vastaukseksi seuraavanlaiset kirjat seuraavanlaisin hinnoin:

Antikka: Modern Danish Houses 4 (12e)
Info: Modern Danish Houses 4 (21,60e)

Antikka: Maailman hevosrodut (17e)
Info: Maailman hevosrodut (30,60e)

Antikka: Maailman hevosrodut (12e)
Info: Maailman hevosrodut (21,60e)

Antikka: Maailmanpatsas (5,89e)
Info: Maailmanpatsas (10,60e)

Eli ei tässä myydä mitään sellaista, mitä ei olisi ollut jo aiemmin tarjolla. Infolla ilmeisesti menee huonosti. Akateeminen kirjakauppa tarjoaa monipuolisen ja asiantuntevan valikoiman isoissa kaupungeissa ja Suomalainen kirjakauppa leviää kuin syöpä keski-isoihin kaupunkeihin. Info yrittää nyt löytää markkinarakoa myymällä käytettyjä kirjoja. Helsingin sanomien haastattelussa ketjun toimitusjohtaja toteaa että ketju haluaa "täyden valikoiman kirjakaupaksi". Jos moiset pyrkimykset ovat mielessä, voisi ottaa Info-kirjakauppoihin myös kirjoja myyntilistojen ja näytevaraston ulkopuolelta ja yrittää kilpailla asiantuntemuksella niissä kaupungeissa joissa ei ole Akateemista. Olisiko huono ajatus sellainen?

Infon touhu ihmetyttää myös Aamulehteä.

No comments: