Wednesday, May 11, 2011

KREEGAH BUNDOLON KUSTANTEET

Matti Hagelberg: Intia sataa paraatilleni (2011)

On vuosi 2003. Intiaa ravistelee ennenkuulumaton itse tehtyjen sarjakuvien puute. Maailman sarjakuvat ry lähettää Intiaan ykkösasiamiehensä Matti Hagelbergin, joka pamfletein ja piirtoheitinkalvoin varustautuneena ratsastaa höyrynorsullaan halki Intian jakaen sarjakuvatietoutta paikallisille. Takaraivoon ilmestyvä kivulias paise kuitenkin heittää pian synkän, alati kasvavan varjonsa toiveikkain mielin alkaneen opetusmatkan ylle.

Ranskalaiselle L'association kustantamolle alunperin vuonna 2005 tehty matkakertomus ilmestyy nyt ensimmäistä kertaa suomeksi. Intia sataa paraatilleni on kahdeksastoista kirja Matti Hagelbergin palkitussa B.E.M.-sarjassa.

ISBN 978-952-67008-6-1Schrauwen, Olivier: Mies joka antoi partansa kasvaa (2011)

Mies joka antoi partansa kasvaa on eittämättä vertaansa vailla oleva sarjakuvateos. Se on taiturimaisesti piirretty ja kerrottu tarina miehestä ja tämän seikkailusta läpi toden, kohti fantasiaa.

Tarina alkaa sanattomilla tunnelmakuvilla Kongosta, päätyen psykologisen piirroskoulun kautta kohti mielikuvitusmaailmoja, aina tulevaisuuteen asti. Kirjan pitkäpartainen päähenkilö on tarkkailija, jonka elämää ja haaveita Schrauwen hienovaraisesti kuvaa. Kirja koostuu useista toisiinsa nivoutuvista novelleista, jotka toisaalla täyttyvät riemastuttavasta huumorista ja lempeästä ironiasta, toisaalla henkeäsalpaavasta kauneudesta.

Olivier Schrauwen on sarjakuvan löytöretkeilijä, jonka teokset kasvavat lukijan sisällä.Tarinoiden taustoissa Schrauwenin teokset porautuvat syvälle ihmiseen ja ihmisyyteen. Hänen sarjakuviansa voi hyvällä syyllä kutsua paperilla tehdyiksi ihmiskokeiksi. Tekijän vanhahtavissa piirroksissa tarkkaavainen lukija voi nähdä lainauksia monista eri suunnista. Hänen tyylinsä muuntuu kameleonttimaisesti, tarinan mukana ja sitä palvellen.

Belgialainen Olivier Schrauwen (s. 1977) on nuoresta iästään huolimatta yksi eurooppalaisen nykysarjakuvan tärkeimpiä tekijöitä. Hän on kahdesti ollut ehdolla ranskalaisen Angoulemen sarjakuvafestivaalin pääpalkinnon voittajaksi. Schrauwenilta on aiemmin julkaistu suomeksi teos Poika kulta (2008).


Joonas Rinta-Kanto: Fok_It 2 (2011)

Kuinka maailma sai alkunsa? Onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä? Mitä siellä avaruudessa oikein on? Oletko koskaan kelannut sitä mestaa? Siis ihan tosissaan kelannut. Miksi en voittanut lotossa? Millainen maailma olisi jos se hobitti ei olisi tuhonnut sitä sormusta? Ootsä nähny mut alasti? Jos et niin haluaisitko? Tärkeitä kysymyksiä, joita pohtivat viiksekkäät miehet, zumbanaiset, pulut, flamingot ynnä muut Fok_It-blogin älyvapaat kadunmiehet.

FOK_IT 2 on helsinkiläisen Joonas Rinta-Kannon (s.1982) suosittu blogisarjakuva, joka ilmestyy myös Helsingin sanomien NYT-liitteessä. Blogin parhaimmiston ohella kirjassa on kymmenkunta ennenjulkaisematonta strippiä. Sarjakuvitetun esipuheen kirjaan on laatinut Matti Hagelberg.

120 sivua. Kovakantinen. ISBN 978-952-67008-5-4

Matti Hagelberg: Silvia Regina (2010)

Suomen keltaruskea lippu singahtaa salkoon, kaikkiin salkoihin, kaikkiin maailman kaikkiin salkoihin.

Matti Hagelbergin Silvia Regina kertoo isänmaamme takapuolesta. Se on Hagelbergin päiväkäsky kaikille kansalaisille, tarkka ja peloton profetia Suomesta. Silvia Regina risteilee nykyajassa, mutta kierrättää älykkäästi vanhaa: ehtoollisliturgiaa, Matteus-passiota ja minnacanthilaista Köyhää Kansaa.

Me kärsimme vaan miksi?

Hagelberg ei tyrkytä vastauksia. Sen sijaan hän osoittaa terävällä raaputusveitsellään tarkan suunnan: Suomen henkisen pääkaupungin Anuskaupungin portilla roikkuu hyvinvointivaltio hirtettynä.

Silvia Regina on runsas ja monen henkilön sisään ehtivä sarjakuva, sen huumori on viemärinsyvää. Hannu ja Kerttu ottavat paikkansa muun muassa Matti Uutisen ja Haluatko pysyä ziljonäärinä –ohjelman juontajan Lauri Kentän seurassa.

Kovakantinen. 216 mustavalkoista sivua.

Kunniamaininta: Vuoden kaunein kirja
2 hopeahuippua: Vuoden huiput 2010
Hopeaa: Design & Print awards 2010 (sarjassa vuoden kirja)

Näytesivuja, ansioita ja arvosteluja kirjan blogissa.


Joonas Rinta-Kanto: Fok_It (2010)
Jos viikset, faksaaminen ja vyölaukut ovat juttusi, tässäpä kirja juuri sinua varten!

Fok_It on helsinkiläisen Joonas Rinta-Kannon (s.1982) suosittu sarjakuvablogi, jonka parhaimmisto ja muutamia ennen julkaisemattomia strippejä on koottu tähän 120-sivuiseen, kovakantiseen kirjaan.

LOPPUUNMYYTY

Lisätietoa:
Fok_It-blogi
Arvosteluja


Marko Turunen: Ufoja Lahdessa 3/4 (2009)
Marko Turusen sensaatiosarjan kolmannessa osassa on Muukalaisen ja R-rautanaisen talous tiukilla. Kurnivien vatsojen rohkaisemana suuntaa varaton voimakaksikko marjastusmatkalla pimeään metsään. Siellä he kohtaavat harmittomalta vaikuttavan mummelin, joka kutsuu heidät tupaansa ja laittaa yllätysvieraille pöydän koreaksi. Pöytien notkuessa mitä moninaisimmista herkuista jää Muukalaiselta ja R-rautanaiselta huomaamatta, että eukolla onkin pahat mielessään. Samaan aikaan toisaalla Muukalaisen äidillä on ongelmia laajakuvatelevisionsa kanssa.

Kuinka heidän käy? Jääkö tv-jumalanpalvelus näkemättä, onnistuuko pyylevöitynyt pariskunta lyllertämään metsän siimeksestä takaisin sivistyksen pariin?

Lehdessä on totuttuun tapaan liitteenä suositut kerhosivut, joille on valittu on monipuolinen sortimentti lukijoiden havaintoja lentävistä lautasista, kummituksista ja muista henkimaailman ilmiöistä.


Karri Laitinen: Kafkan tutti (2008)
Kafkan tutti on elämänmyönteinen kokoelma kertomuksia, joissa perheellinen mies näyttäytyy luonnollisessa tilassaan. Karri Laitisen (s.1967) sarjakuvapäiväkirjan parhaat oivallukset kokoava Kafkan tutti on näyttävä esikoiskirja, lämpimän huumorin kyllästämä kurkistus erään perheen vauhdikkaaseen ja ajoittain absurdiinkin arkeen. Isyys on kokopäivähommaa, joka vaatii mieheltä huumorintajua sekä hyvää yleiskuntoa.

Lisätietoa:
Kirjan blogi
Arvosteluja


Olivier Schrauwen: Poika kulta (2008)
Poika kulta on belgialaisen Olivier Schrauwenin (s. 1977) kansainvälisesti ylistetty esikoisteos, jossa varhaisten sanomalehtisarjakuvien perinteikäs piirrostyyli yhdistyy moderniin kerrontaan tavalla, jollaista ei aiemmin ole nähty. Animaatiota ja sarjakuvaa opiskellut Schrauwen on sarjakuvakertojana suvereeni nuori mestari. Kirjan neljä tragikoomista tarinaa kertovat pikkiriikkisestä pojasta, joka herrasmieskerhon iltamissa viihtyvän isänsä povitaskusta kurkkien joutuu kasvotusten suuren maailman kauhujen kanssa. Monenmoiset vaarat nimittäin vaanivat pientä veijaria kotona, kaupungilla ja eläintarhassa. Kirja on julkaistu yhteistyössä Huuda huudan kanssa.

Lisätietoa: Tarina isosta ja pienestä miehestä.
Poika kullan arvosteluja


Matti Hagelberg: Kova länsi (2008)
Calamity Kid on italialainen lännensarjakuva jota Suomessa luetaan hartaasti. Kun suomalainen Mikko Komu luovii tiensä maineikkaan sarjan apulaisesta sen ykköstekijäksi ovat ensitunnelmat isänmaalliset, mutta pian hiipivät tuskan hikikarpalot intohimoisimpien lukijoiden otsille. Mikko Komu pilaa Suomen maineen, huutavat harrastajat kuin yhdestä suusta. Pyhäinhäväistys, skandaali! Kaupungin katuja vaeltaa joukko epätoivoisia miehiä omankädenoikeus mielessään. Purnaten, purnaten. Kohta on luvassa veripalttua korppikotkille sillä helvetissä on vielä tilaa piirtäjälle joka ei tunnusta lännensarjakuvan yleviä perinteitä.

Kova länsi on Matti Hagelbergin (s.1964) kolmastoista teos valtio- ja kustantajarajojen yli voittoisasti vyöryvässä B.E.M.-sarjassa. Uusimmassa teoksessaan raapekartonkitekniikastaan tunnettu Hagelberg yllättää luonnosmaisella tyylillään jossa sivellin raastaa paperia kuin karjapiiska puuhun köytetyn hevosvarkaan selkälihoja.

"Kaksi kertaa kovempi kuin puolikova länsi" sanovat asiantuntijat!

-Mekanoville
-Matti Hagelberg Wikipediassa suomeksi ja laajemmin ranskaksi
-Myspace
-Le Dernier Cri
-Toy comix
-Calamity Kid-piirustuskilpailu!

Matti Järvinen: Matin levy (2007)
Loppuunmyyty. Julkaistiin yhteistyössä Rocket recordsin kanssa kesäkuussa 2007.
-Lisätietoa Matti Järvisestä.

Marko Turunen: Lihat puntarissa (2007)
Loppuunmyyty. Puupäähattuvoittajan komea sukukronikka. 96 sivua painia ja parisuhteita. Julkaistiin yhteistyössä Daadan kanssa huhtikuussa 2007.
-Juttu Helsingin Sanomissa
-Arvostelu Kvaak.fissä
-Marko Turunen esittäytyy

Marko Turunen: Rakkautta viimeisellä silmäyksellä (2000)
Loppuunmyyty. Marko Turusen esikoisalbumi.
Ubu 1-3 (1997-2005)
Hans Nissenin ja Jukka-Pekka Valkeapään toimittama sarjakuvakolmikko. Tekijöinä mm. Yvan Alagbe, Petri Tolppanen, Matti Hagelberg, Jim Woodring, Jan Solheim, Markus Huber, Chris Ware ja monta muuta.
-Arvostelu Sarjainfossa.
-Arvostelu Helsingin Sanomissa

No comments: